Mary van der Sluis
Mary van der Sluis, is al vele jaren een gepassioneerd sieraden ontwerpster.
Ze groeide op in de Hanzestad Kampen, bekend als stad met veel Tabaksindustrie, een bedrijfstak waar ook haar familie een belangrijke rol in heeft gespeeld.
In haar vroege jeugd kwam Mary in contact met kunstenaar en sieraden ontwerper Onno Boekhoudt. Tijdens een cursus bij het centrum voor kunstzinnige vorming “’t Speelwerk” te Kampen, ontdekte hij haar kwaliteiten.
Het was dus voor niemand een verrassing, dat Mary zich na haar middelbare school inschreef bij de “Vakschool voor Goud en Zilversmeden” in Schoonhoven, een opleiding die ze in 1983 afrondde.
Het werk van Henk bracht haar kort daarna naar Singapore en Qatar, locaties met zeer verschillende culturen. Met name het verblijf in het westerse, maar nog wel steeds heel Boeddhistisch Singapore, was zeer inspirerend voor haar latere werk.
In Singapore werkte ze bij de gerespecteerde lokale juwelier Sunill en maakte ze kennis met de stijl van luxe Chinese sieraden en de daarbij behorende oriëntaalse versieringstechnieken.
Met haar werkervaring en de inspiratie uit andere culturen opgedaan tijdens haar verblijf en reizen in het buitenland startte ze in 1987, inmiddels weer terug in Nederland, haar eigen atelier.
Ze ontwikkelde een collectie unieke sieraden, naar eigen ontwerp en gemaakt in eigen beheer, gekenmerkt door een non-conformistische stijl en met kleurrijke edelstenen.
Haar belangstelling voor bijzondere versieringstechnieken en traditioneel vakmanschap bracht haar uiteindelijk naar de “Pink City” Jaipur, in Rajahstan, het eeuwen oude centrum voor de edelsmeedkunst in India.
Haar laatste collectie sieraden laat zien dat de creaties nog steeds van haar eigen hand zijn, echter wel geïnspireerd door haar liefde voor India en de Hindoe cultuur.
De nieuwe ontwerpen sluiten aan op Europese modetrends maar zijn wel gecombineerd met versieringstechnieken zoals emaillen en filigrain elementen, welke alleen door de traditionele Indiase vaklieden zo gemaakt kunnen worden.
Bij haar jaarlijkse bezoeken aan India zoekt ze samen met de ambachtslieden die haar daar ter beschikking staan naar de uitvoerbaarheid van haar ideeën en zorgt ze dat de kwaliteit van daar uitgevoerde projecten gewaarborgd wordt.